Çerez Örnek
canlı destek

Ege Üniversitesi 4.Bisiklet Sempozyumu

8 Haziran 2018

Prof. Dr. Budak, “Bisikletli yaşam kültürünü yaygınlaştırmak istiyoruz”

Nazlı Ersözlü-Mehmet Şakir Saraç

İZMİR(Ege Ajans)- Ege Üniversitesi(EÜ) Güzel Sanatlar, Tasarım ve Mimarlık Fakültesi ve Ege Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi tarafından Dünya Bisiklet Günü ve Dünya Çevre Günü kapsamında “Ege Üniversitesi 4. Bisiklet Sempozyumu” gerçekleştirildi.

Ege Üniversitesi Fen Fakültesi Konferans Salonu’nda yapılan sempozyuma; EÜ Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, İzmir Sosyal Güvenlik Kurumu(SGK) İl Müdürü Ekrem Gülcemal, Spor Bilimleri Fakültesi Dekan Vekili Prof. Dr. Cengiz Metin,  Güzel Sanatlar, Tasarım ve Mimarlık Fakültesi Dekan Vekili Prof. Dr. Alev Fatoş Parsa, Ege Üniversitesi Medya ve Uygulama Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Dilek Takımcı, Trafikten Sorumlu İzmir İl Emniyet Müdürü Yardımcısı Hakan Sabancı, Kültür ve Turizm Bakanlığı Bitlis İl Halk Kütüphanecisi Hakan Yücel, akademisyen ve öğrenciler katıldı.

Bisikletin, son derece basit, temiz, sürdürülebilir ve sağlıklı bir ulaşım aracı olduğunu ifade eden EÜ Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak,  “Dünyada henüz 200 yıldır kullanılan bisikletin çevre dostu olmasının yanı sıra bireylerin fiziksel ve ruhsal sağlıklarını güçlendirdiği biliniyor. Ben rektör olarak, kampüsüme bisikletimle gidip gelmek istiyorum. Makam aracı kullanmak beni rahatsız ediyor. Üniversitemizde bisikleti görelim, doğayı görelim böylece de yeşil kampüs olalım istiyoruz. Üniversitemiz ana kampüsünde 3 bin 500 araçlık merkezi otopark sitemini kurduk. Önümüzdeki sonbaharda kampüsümüzde sticker sistemine geçiyoruz. Üniversitemizde ulaşımı, yaptığımız düzenlemelerle yeniledik. Bu yenilikler yayaları ve bisiklet kullanıcılarını rahatlattı, daha ferah ve yeşil bir çevre sağladı. Öğrencilerimizin daha çok hareket ederek daha sağlıklı bir yaşama kavuşmalarını ve kampüsteki karbon salınımını minimuma indirmeyi hedefliyoruz. Öğrencilerimizin kullanımına bisikletler tahsis edilmiştir ve ayrıca kurulacak bisiklet istasyonları aracılığıyla, kullan-bırak yöntemiyle, kampüs içinde daha özgür ve rahat ulaşım sağlanmasına yönelik projeler devam etmektedir. Bisiklet depomuza baktığımızda 120 tane bisikletimiz vardı. Buna ek olarak 100 tane daha aldık. Bu sayıyı bine çıkarmak istiyoruz.  Amacımız öğrencilerimizin bisikletli yaşam kültürüne sahip olmalarını sağlamaktır. Çünkü bir üniversitenin görevi sadece ürettiği bilgiyi çevresine yaymak değil, aynı zamanda toplumun öncelikli sorunlarının çözümü noktasında da rol model olmaktır. Ege Üniversitesi olarak öğrenciler ve çalışanlarımızla hem kampüs içerisinde hem de kampüs dışında bisikletli yaşam kültürünü yaygınlaştırmak adına her zaman çaba göstereceğiz” dedi.

Prof. Dr. Necdet Budak,  “Üniversitemiz, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından başlatılan  ‘Sıfır Atık’ Projesi kapsamında pilot üniversite seçildi. Ege Üniversitesi, kaynakların daha verimli kullanılması ve atık miktarının azaltılması hedefleriyle başlatılan projenin uygulanacağı ilk devlet üniversitesi oldu. Cumhurbaşkanlığımız nezdinde Çevre ve Şehircilik Bakanlığımızın hayata geçirmiş olduğu Sıfır Atık Projesi öncelikle kamu ve daha sonra ülkemiz genelinde sürdürülebilir kalkınma için oldukça önem taşıyor” diye konuştu.

          “Özgürlüğün simgesi bisiklettir”

Güzel Sanatlar, Tasarım ve Mimarlık Fakültesi Dekan Vekili Prof. Dr. Alev Fatoş Parsa, “ Özgürlüğü simgesi olarak adlandırabileceğimiz bisiklete farkındalığı özendirmek çevreci yaklaşımla trafikte bisiklete olan duyarlılığı arttırmak en temel amacımız. Bisiklet kullanımı son derece kolay ve çevre dostu bir ulaşım aracı. Bisiklet günümüzde özgürlük, cesaret, farkındalık ve hoşgörü kavramlarını temsil etmektedir. İnsan odaklı ve yaşanabilir kentlere önemli bir unsuru olarak görülür ve sürdürülebilir ulaşımın yaşam kalitesine de doğrudan etkilemektedir. Bisiklet, ulaştırma sorunlarını hafifleten ve kentlerin yaşam kalitelerini arttıran, yaşam çekiciliğini yükselten ve rekabet edilebilirliğini arttıran bir öneme sahiptir. Bisiklet kullanımı sürdürülebilir ulaşımın temel yapı taşlarından biridir. Bizim üniversitede amacımız rektörlüğümüzün önderliğinde hayata geçen yeşil ve ferah kampüsünün yanı sıra öğrencilerimizin bisikletle yaşam kültürüne daha fazla dâhil olmalarını sağlamaktır” dedi.

          “Motorlu taşıtlarla ilgili çok ciddi sıkıntılarımız var”

Spor Bilimleri Fakültesi Dekan Vekili Prof. Dr. Cengiz Metin ise  “Türkiye petrolde dışa bağımlı bir ülke dolayısıyla da ekonomimize olumsuz bir yük bindiriyor. Trafik sıkışıklığı yüzde 20 ile yüzde 30 civarında daha fazla yakıt harcanmasına neden oluyor. Bu da daha fazla karbon salınımı anlamına geliyor. Dolayısıyla ülkemizde hem sağlık hem de ekonomik açıdan ciddi bir zarar veriyor” diye konuştu.

 

 


Ege Üniversitesi

EGE ÜNİVERSİTESİ